Hati Dinyatakan Sehat Bila…

Bismillahirrahmanirrahim

Sumber: Tazkiyyatun Nafs (Ibnul Qayyim Al-Jauziyyah)

Hati Dinyatakan Sehat Bila…

  • Kerinduannya terhadap khidmah seperti kerinduan seorang yang lapar kepada makanan dan minuman. Yahya bin Mu’adz berkata, “Barangsiapa senang untuk berkhidmah kepada Allah AWJ, segala sesuatu akan senang untuk berkhidmah kepadanya. Barangsiapa tentrram dan sejuk hatinya lantaran (taat kepada) Allah AWJ, tentram dan sejuk hati pulalah semua yang memandangnya.”
  • Si empunya hati yang sehat hanya memiliki satu keinginan; taat kepada Allah AWJ.
  • Sangat bakhil terhadap waktu. Menyesal, jika terbuang sia-sia. Kebakhilannya terhadap waktu, melebihi kebakhilan manusia terkikir kepada hartanya.
  • Jika telah masuk waktu shalat lenyaplah segala harapan dan kesedihannya terhadap dunia. Ia mendapatkan kelapangan, kenikmatan, penyejuk jiwa di dalam shalat itu.
  • Tidak pernah letih untuk berdzikir kepada Allah AWJ, tidak pernah bosan untuk berkhidmah kepadaNya dan tidak bersikap manis kecuali kepada orang yang menunjukkan jalan kebenaran atau mengingatkannya kepada Rabbnya.
  • Perhatiannya untuk membenarkan amalan (membuat suatu amal dilaksanakan secara benar), melebihi perhatiannya untuk beramal. Sehingga dia akan berusaha untuk ikhlas, loyal, ittaba’ dan ihsan di dalamnya. Bersamaan dengan itu ia menyaksikan betapa banyak anugerah yang Allah AWJ berikan kepadanya dan ia tetap menyadari betapa ia telah banyak melalaikan hak-hakNya.
Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: